It is currently Thu Jul 19, 2018 4:44 am

All times are UTC - 5 hours




 Page 1 of 1 [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: A800Win PLus emulator supporting Flash write
PostPosted: Sun Feb 03, 2008 3:00 pm 
User avatar

Joined: Mon Jan 12, 2004 5:01 pm
Posts: 84
Location: Reading UK
Hi,

To assist with the development of titles that can write to the Flash memory I'm posting up the (binary) version of the A800Win PLus 4.0 emulator, itself based on the Atari800 kernel 1.3.6. This also has the debugger enabled and supports some additional useful debug commands (e.g. type 'B ?' in the monitor).

It is possible to use the emulator to test the burning of a MaxFlash disk image to a flash-cart ROM image.

Best wishes,
Mark


There are images and/or files attached to this posting. You must be logged-in to view or download this content.


Offline
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 10:24 am 

Joined: Mon Apr 11, 2005 7:46 am
Posts: 48
Which specific versions of 800win+ - 4.0/4.1/4.2?



_________________
--
Thanks,
Goochman
Offline
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 5:42 pm 
User avatar

Joined: Mon Jan 12, 2004 5:01 pm
Posts: 84
Location: Reading UK
Hi,

The original sources were taken from here:
http://www.atariarea.krap.pl/PLus/index_us.htm
And I believe this correlates to 4.0 Beta 7

I've seen the thread regarding the 4.1 and 4.2 but I don't have knowledge of the sources for these being made available?
The Atari "Accelerator" - Atari800winPlus
also this thread has a binary:
Atari800WinPlus 4.1 (2.0.2)

Regards,
Mark


Offline
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Mar 05, 2009 7:47 am 

Joined: Sun Aug 10, 2003 10:31 am
Posts: 3
Thanks for making this available. I tried running a flash image disk against an appropriately sized cart and it seemed to work ok. The date on the file even updated.

But when I subsequently tried to run the cartridge image nothing would happen. Do I need a certain flash cart image for this to work correctly?


Offline
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Mar 05, 2009 3:26 pm 
User avatar

Joined: Mon Jan 12, 2004 5:01 pm
Posts: 84
Location: Reading UK
Hi Shannon,

Hard to say really, can you post the image used (e.g. was it one from this site) and maybe the resulting image too to analyze?

EDIT: possibly you maybe referring to the Ultima 4 thread image? I tried it and found it looked like it had locked up for me however this was caused by having the SIO patch enabled on the emulator. With that disabled the cart boots properly.

Regards,
Mark


Offline
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Mar 07, 2009 7:46 am 

Joined: Sun Aug 10, 2003 10:31 am
Posts: 3
Wrathchild wrote:
Hi Shannon,

Hard to say really, can you post the image used (e.g. was it one from this site) and maybe the resulting image too to analyze?

EDIT: possibly you maybe referring to the Ultima 4 thread image? I tried it and found it looked like it had locked up for me however this was caused by having the SIO patch enabled on the emulator. With that disabled the cart boots properly.

Regards,
Mark
Thanks. Turning off the SIO patch did the trick!! :D


Offline
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Mar 10, 2009 2:32 pm 

Joined: Sat Sep 13, 2003 12:21 am
Posts: 251
Mark, I am having some trouble using the Ultima III image I created. It appears to flash correctly, but when you Journey Onward, the screen is full of chests instead of the proper map.

On the real hardware this doesn't happen.

I'm attempting to troubleshoot some issues with the image, and was hoping to use the flashcart enabled emulator to do so. The ATR is here on the site in the 8mb section.



_________________
MyIDE Tools
Offline
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Mar 22, 2009 5:02 pm 
User avatar

Joined: Mon Jan 12, 2004 5:01 pm
Posts: 84
Location: Reading UK
Hi Shawn,

Finally found some time to have a debug of the A800 app and found that the flash erase routine was not calculating the memory offset correctly.

Attached is the fixed up version which I hope works OK.

Regards,
Mark


There are images and/or files attached to this posting. You must be logged-in to view or download this content.


Offline
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Mar 22, 2009 7:22 pm 

Joined: Sat Sep 13, 2003 12:21 am
Posts: 251
Seems to work great! I tested it with the Ultima III image I created that works on real hardware and no problems.

Now I can use it to troubleshoot and complete the Ultima II image I am working on.

Thanks Mark!



_________________
MyIDE Tools
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: A800Win PLus emulator supporting Flash write
PostPosted: Wed Sep 07, 2011 10:33 pm 

Joined: Sat Nov 15, 2003 1:28 pm
Posts: 1
I have been trying to use the patched emulator to test something I have been working on. When I write to D504 within the erase routine I would expect it to clear out (to FF) offsets $8000-$bFFF in the binary file but it seems to be clearing out 4000-7FFF. Any ideas? I have no problems with the writes, they seem to go to the correct place.

Thanks,
ken


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: A800Win PLus emulator supporting Flash write
PostPosted: Thu Sep 15, 2011 2:38 pm 
User avatar

Joined: Mon Jan 12, 2004 5:01 pm
Posts: 84
Location: Reading UK
I'm not sure when I can get a chance to look into this as I've not got the original sources and Visual Studio to hand currently, but the code was like this:

int sector;
if (chip->type == Am010) sector = ((chip->ActiveBank&1)<<2) + ((mem>>13)& 3); // 16K
if (chip->type == Am040) sector = ((chip->ActiveBank>>4)& 7); // 64K
AmdChipErase(chip, sector);

Your change in the binary file looks to be $4000 bytes in length and so I assume a 16K bank size within a 1Mb (128KB) cart. So IIRC, the erase is depending upon the address of your write of the value "0x30" (rather than 0x10 for a full erase) at the end of the sequence.

I'd guess the current bank before starting the erase sequence 'mod 2' would be zero and so would target the lower 4 of the 8 erasable banks. The write to $D504 would give (/8192) a value of '6' and masking off the low 2 bits gives '2'. In theory that would give an offset of $8000 which you were expecting? Or did you set the bank beforehand using $d504 and then the 0x30 write went to a different address?

Not sure if that helps?

Mark


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: A800Win PLus emulator supporting Flash write
PostPosted: Mon Aug 22, 2016 7:00 am 

Joined: Mon Aug 22, 2016 6:56 am
Posts: 4
Is there any source for this build? I'd like to be able to in-corporate the write ability into the atari800xlbox emulator for the xbox. So that some of the flash images that write to a cart (ultima, etc) can be used with it.


Offline
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

cron